2012. január 23., hétfő

Gumicukor torta


Mikulás alkalmával készítettem gumicukor imádó páromnak egy tortát zseléből és ételfestékből :) Az alábbi receptben úgy írom le ahogyan én csináltam, de a színezék helyettesíthető simán szörppel is, ha valaki nem akar venni ételfestéket.







Hozzávalók:

  • 1 cs zselatinpor (kb. 25-30 g)
  • kb. 4 deci víz, ha kevesebb nem baj
  • 8 ek cukor
  • 3 cs vanilin cukor
  • két kis doboz tejföl
  • kettő vagy háromféle ételfesték
  • 2x1 deci narancslé vagy citromlé


Elkészítés:


  1. Egy közepes méretű, kör alakú jénai tálra lesz szükségünk, és egy akkora méretű helyre a fagyasztóban. Öblítsük el a tálat. 
  2. A zselatinport főzzük fel a vízzel a zacskón leírt utasítás alapján, tehát forrásig, majd ha elhabzott, kész. 
  3. Ezt az adagot osszuk három felé.
  4. Egy kis pohárban keverjünk el egy deci citromlevet 2 ek cukorral, egy vanilincukorral, és egy teáskanál ételfestékkel, majd ezt öntsük hozzá az első adag zselatinhoz. Ha elolvadt a cukor, töltsük bele a jénaiba, majd óvatosan tegyük be a fagyasztóba, körülbelül 15 percre, hogy gyorsan megdermedjen (vigyázni kell nehogy megfagyjon!)
  5. Amíg hűl összekeverjük a második réteget. A két tejfölt összekeverünk 4 ek cukorral, egy vanilincukorral, tehetünk hozzá ételfestéket de elhagyható, majd belekeverjük a második adag zselatint. Ha megdermedt kellően a fagyasztóban a zselé, ráöntjük a tejfölös réteget, majd visszatesszük további 10 percre a fagyasztóba. (Ilyenkor már hamarabb megdermed).
  6. A harmadik réteget ugyan úgy készítjük el, mint az elsőt. Citromlé, 2 ek cukor, vanilincukor, ételfesték, zselével összekeverni (nem kell közben felmelegíteni, csak ha időközben elkezdene besűrűsödni a zselé). 
  7. Ha meghűlt a tejfölös réteg ráöntjük a harmadik réteget és visszatesszük a fagyasztóba amíg meg nem dermed. Ügyeljünk meg ne fagyjon! 
  8. Ha kész tálalásik a hűtőben tartsuk.
  9. Mielőtt kiöntjük egy tálaló tálra az oldalát óvatosan késsel lazítsuk meg. 
  10. A tetejére díszként tehetünk gumicukrokat. 

Jó étvágyat :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzenőblokk

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.