2012. január 30., hétfő

Eperkrémes kocka

Nos a hűtőben találtunk két kis doboz Mascarpone krémet és azon gondolkodtunk, csinálni kéne belőle valamit. Mivel általában tiramisuhoz vesszük így arra gondoltam változtassunk egy kicsit. Keresgéltem egyszerű és nagyszerű receptek között míg végül az egyik receptben egy jó krémet találtam. Íme az eredmény, egy igazán jó süti, ráadásul a krém diabetikusan készült, nagyon alacsony kalóriájú édesítővel, ennek ellenére nagyon finom lett, a különbséget egyáltalán nem lehetett érezni :) Tervezem hogy egyszer ebből tortát készítek majd egyszer. A nagyszerűsége a receptnek abban rejlik, hogy variálható, tehát többféle gyümölccsel is elkészíthető ez a recept.

Hozzávalók: 

Vizes piskótához:
  • 3 tojás
  • 3 ek hideg víz
  • 150g cukor 
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 150g liszt
  • 1 tk sütőpor
Epres krémhez:
  • 40-50 dkg eper (jelen esetben mirelit)
  • 1 ek folyékony édesítőszer
  • 500 g mascarpone (az eredeti recept szerint elég 250g, de így is finom lett a krém)
  • 4 dl habtejszín
Tetejére:
  • pár felszeletelt eperdarab
  • tetszés szerint habtejszín (elhagyható)

Elkészítés:
  1. Egy tepsi alját vajjal kikenjük, és liszttel megszórjuk, vagy sütőpapírt teszünk az aljára.
  2. A tojások fehérjét hideg vízzel kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként hozzáadjuk, és keményre verjük.
  3. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot.
  4. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
  5. A masszát a tepsibe simítjuk (ha egybe sütjük a piskótákat akkor az egészet, ha külön akkor csak a felét). Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük.
  6. Ha megsült és nagyjából kihűlt óvatosan egy nagyobb tálcára fektetjük ami elfér. Ha egybe sütöttük akkor cérnával óvatosan kettészeljük a piskótát, ha külön sütöttük meg akkor nincs más dolgunk mint később megkenni őket.
  7. Amikor az eper kiolvadt, leszűrjük a levétől. Az epret a porcukorral összeturmixoljuk és egy nagy tálba öntjük. Habverővel beledolgozzuk a mascarponét.
  8. Egy másik tálban felverjük a habtejszínt, majd összeöntjük az eperkrémmel, és simára keverjük.
  9. Az egyik piskótalapra rákenjük a krém felét (vagy akár 2/3-át), rátesszük a másik lapot, és rákenjük a maradék krémet.
  10. A tetejét díszíthetjük eperszeletekkel és tejszínhabbal, ahogy ízlésünk kívánja. 



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzenőblokk

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.