2012. január 27., péntek

Grillázsos diótorta

Anyum névnapjára készült ez a torta meglepetésként, szív alakú tortaformában :) Nincs igazán története, valami diós receptet kerestem és végül ugye ez lett belőle. nagy sikere volt mert jó lett a krém, puha lett a tészta. A krémből viszonylag nagyon sok készült így még maradt is meg belőle, de még akár magában is elmajszolható a maradék krém, biztos lenne rá jelentkező :)








Hozzávalók: 

Piskótához:
  • 6 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 4 ek víz
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só

Diós krémhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 l tej
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
Díszítéshez:
  • 5 dkg dió. durvára törve
  • 7 dkg cukor
  • 12 db egész dióbél
  • 2 dl habtejszín kis cukorral
Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
  2. A tojássárgákat a cukorral habosra kavarjuk, hozzádolgozzuk a vizet, majd apránként beleforgatjuk a sütőporral és a dióval elkevert lisztet.
  3. A felvert tojásfehérjét óvatosan beledolgozzuk a lisztes keverékbe.
  4. Egy kapcsos tortaformába sütőpapírt kapcsolunk, kivajazzuk (a forma oldalát nem kell), beleöntjük a tésztamasszát, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, középen kettévágjuk.
  5. A krémhez a tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, apránként beleforgatva a lisztet, csomómentesre dolgozzuk, és hozzáöntjük a tej felét.
  6. A maradék tejet felmelegítjük (ne forraljuk fel!), majd a tűzről levéve hozzáöntjük a tojásos keveréket.
  7. A lábost visszatesszük a tűzre, és kis lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük a krémet, míg besűrűsödik. (Nem kell tovább főzni, csak amíg egyet buggyan.) Hűlés közben többször megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be.
  8. A vajat a cukrokkal habosra kavarjuk, és a darált dióval együtt beleforgatjuk a szoba-hőmérsékletűre hűlt krémbe.
  9. A tortalap felére optimális mennyiségű krémet kanalazunk, egyenletesen elkenjük, beborítjuk a másik tortalappal, és körben bevonjuk a maradék krémmel.
  10. A díszítéshez a diót nylonzacskóban durvára törjük, a zúzalékhoz hozzáöntjük a cukrot, és egy lábosban kis lángon addig hevítjük, míg a cukor olvadni és barnulni nem kezd.
  11. A diós karamellt teflonozott tortaforma aljára öntjük, és hagyjuk dermedni.
  12. Ha a grillázs kihűlt (könnyen lejön a formáról), egy mozsárban durvára törjük, majd bevonjuk vele a torta oldalát, és/vagy a tetejére is szórunk belőle. A maradék diókrémből nyomhatunk habzsákkal a tetejére is. 
  13. A habtejszínt elkészítjük a leírása szerint (1-2 evőkanál cukorral vagy porcukorral kemény habbá verjük, ha szeretnénk hogy a hab sokáig tartós legyen habfixet használjunk hozzá.) a habot tegyük habzsákba és szegélyezzük a tortát, díszítsük vele. 
  14. A kész tortát fogyasztásig hűtőbe tesszük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzenőblokk

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.