2012. február 15., szerda

Sziruppal öntözött rózsa

Valentin-nap alkalmából valami különleges sütit kerestem és találtam egy olyat, ami nem is igazán bonyolult, de gyönyörű szép. Mint most ma, utólag kiderült anyumnak annyira tetszett, hogy nem volt szíve megenni, anyósom meg nem hitte el elsőre, hogy én ezt sütöttem. :) Bármilyen alkalomra különleges, nagyon szép és viszonylag egész egyszerű egy sütemény, nem utolsó sorban nagyon finom is :) Édesszájúaknak főként ajánlott.





Hozzávalók:

1 pohár = 2,5 dl

Tésztához:
  • 1 pohár liszt
  • fél pohár búzadara
  • 40 ml napraforgó olaj
  • 40 ml kefir
  • 6 dkg puha Rama
  • fél cs sütőpor
  • piros ételszínezék
Sziruphoz:
  • 1,5 pohár cukor
  • 1,5 pohár víz
  • fél citrom leve
Közepére: 
  • török mogyoró, vagy mandula, dió

Elkészítés:
  1. A lisztet, darát átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a szirupot.
  2. A szirup hozzávalóit egy kis lábasban összekeverjük, gyakori keverés mellett felforraljuk, majd forrástól számítva kb. 3-5 percig főzzük. Vízfürdőbe állítva szobahőmérsékletűre hűtjük.
  3. A tésztát kb. 2 mm-es vékonyságúra nyújtjuk, melyből egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat vágunk.
  4. A korongokból 5-ot sorba rendezünk, egyik szélső korong közepére mogyorókat sorakoztatunk, majd ezen a szélen kezdve a korongsort feltekerjük.
  5. A feltekert duplarózsákat kettévágjuk, szirmaikat kicsit legörbítjük, majd talpukra állítva, köztük legalább 2-3 cm rést hagyva egy kisebb (mélyebb) tepsibe sorakoztatjuk őket. (Ha van, akkor muffin sütőformába, mert az szépen összetartja a rózsák szirmait, mikor sülnek. 
  6. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt kisülnek, ekkor még forrón rájuk csorgatjuk a már lehűlt szirupot, lassan mindegyik bimbót szépen megöntözzük, majd hagyjuk őket kb. 1 órát a szirupban fürdeni, dagadni. Közben 2-3-szor érdemes egy kanál segítségével rájuk merni újra a "fürdővizükből".
  7. Ezután tányérra, tálra rendezve hűtőben tartjuk őket fogyasztásig.

sütési hőfok: 180°C (avagy közepes láng)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzenőblokk

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.